Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava Podbořany 1.5.2016

31. 5. 2016

skenovani0056.jpg

Dne 1.5.2016 od 8h. se konala v chovatelském areálu ZO ČSCH Podbořany tradiční jarní výstava králíků, holubů, drůbeže a exotického ptactva, letos již po 50! Při tomto krásném výročí se bylo opravdu na co dívat a je jen na škodu, že nepřišlo více návštěvníků, protože tato výstava si to určitě zasloužila. Už jen obeslání výstavy 46 vystavovateli je opravdu hezký počin a při vylepšení některých věcí v areálu by mohl být tento krok odměněn i větším počtem zvířat. I tak na období kdy se tato jarní výstava koná, to nebylo vůbec špatné a vystavených 115ks králíků - 21 plemen, 89ks holubů – 17 plemen, 19 voliér drůbeže – 10 plemen hrabavé a jednoho plemene vodní drůbeže ve 2 voliérách nebylo vůbec špatné, navíc zde byla i hezká a pestrá exposice exotického ptactva v počtu 70ks – 12 druhů. Tak že si chovatelé mohli v rozjeté sezoně porovnat své svěřence a absolvovat krásné debaty a setkání se svými přáteli během výstavy. Samotné posouzení zde provedli.

Králíky posuzoval př. Stanisalv Ekrt a posouzení dopadlo následovně.

U králíků získali Čc tito chovatelé na tyto králíky. Př. Josef Hoffmann na 4 čl. kol. BO 378b, př. Ladislav Sedláček na 4 čl. kol. Vss 379b, př. Pavel Gruncl na Čv 95b, př. Josef Hoffmann na ČL 95b, př. Zdeněk Štěpánek na Čsč 95b, př. Václav Schellinger na Du 95 b, př. František Kotrba na Sč 95 b, př. Zdeněk Pícl (mch.) na 4 čl. kol. ZB 374.5b, př. Petr Gruncl (mch.) na Heč 94.5b a př. a př. Antonín Hejda na Ca 95b. Vítězem výstavy u králíků a získáním poháru se může pyšnit př. Karel Rott, který předvedl nejlepšího jedince, kterým byla Čv s oceněním 95.5b. U králíků bylo rozděleno 10 Čc + pohár pro nejlepšího králíka. Zde získali Čc dva mladí chovatelé a to př. Petr Gruncl a př. Zdeněk Pícl, všem oceněným gratulujeme.

Holubi posuzoval př. Josef Erlich a posouzení dopadlo následovně.

U holubů získali Čc tito chovatelé. Př. Pavel Rabas na Český rejdič rousný žl. plavý 95b, př. Václav Kvasnička na Rk černý tygr 95b, př. Stanislav Jančík na Pražský rejdič 95b, př. Jan Předota na Koburský skřivan 95b, př. Josef Voleský na MP červený 95b, př. Bohuslav Potůček na Chebská straka černá 95b, př. Václav Rampas na Brněnský voláč 95b, př. František Tesař na Český stavák modrý sedlatý 95b a př. Zdeněk Laštovka na Český stavák červený sedlatý. U holubů bylo rozdáno 9 Čc. Všem oceněným, kteří získali Čc gratulujeme!

Drůbež posuzoval př. Josef Vilhelm a posouzení dopadlo následovně.

U drůbeže získali Čc tito chovatelé. Př. Štefan Kaluja na Hempšírka měděně červená, př. Jiří Rejzek na  Vlaška koroptví, př. Zdeněk Žigmond na Zdr. vyandotka stříbrně koroptví, př. Pavel Rabas na Paduánka žlutá bíle lemovaná, př. Pavel Rabas Bojovnice staroanglická, př. Pavel Rabas Zdr. velsumka koroptví a př. Karolínka Potůčková (mch.). V sekci drůbež bylo uděleno 7 Čc a krásného úspěchu zde docílila naše nejmladší členka Karolínka Potůčková. I zde všem, kteří získali ocenění, gratulujeme!

Exoty posuzoval př. Miroslav Hetzer a posouzení dopadlo následovně.

U exotů získali Čc př. Jan Předota na kanára, př. Miloš Polívka na kanára, př. Jiří Šmerák na výstavní andulku a př. ing. Jan Štěch na kanáry (2x), papouška senegalského a chůvičku malou. Zde bylo také uděleno 7Čc. Všem, kteří získali ocenění, gratulujeme!

Pro tentokráte nám vyšlo počasí a byl příjemný májový den. V areálu byla ještě krásná výstavka hub, kterou zajistil organizačně velmi dobře př. Stanislav Jančík. Zaslouží si poděkování za obohacení výstavy a za jeho neutuchající nápaditost. Byla možnost zakoupit si tombolu a chovatelé s návštěvníky měli možnost zakoupit si chovatelské potřeby s krmivem. Návštěvnost 234 platících a 200 dětí byla slušná, ale do budoucna bychom jí rádi posunuli na lepší čísla. Dále byla možnost dobrého a kvalitního občerstvení. Za práci v kuchyni bych velmi rád poděkoval pí. Neradové a pí. Hrubé. Bez nich by to asi nešlo. Také je třeba poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě výstavy. Myslím, že se začíná tvořit v Podbořanech příjemná parta lidí, kteří mají zájem tvořit, vystavovat a soutěžit. Také bych rád poděkoval pí. Jiřině Navrátilové za perfektně odvedenou práci na pokladně. Dále př. RNDr. Václavovi Špilarovi za sestavení katalogu. Také musíme poděkovat za materiální pomoc sponzorům, zemědělcům Alexandru Kastlovi, Tomáši Vaňkovi a Oldřichu Zvonkovi. Děkujeme! No, a abych nezapomněl, děkujeme všem, kteří podpořili naší výstavu svými zvířaty a budeme se těšit i do budoucna, že nám a našemu chovatelskému areálu zachováte svojí přízeň přátelé. Nashledanou při podzimní výstavě.

 

                                                                                                  Bohuslav  Potůček

              Jednatel ZO ČSCH Podbořany