Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava Podbořany 17.10.2015

25. 10. 2015

                                    Výstava Podbořany

V sobotu  17.10.2015 se konala tradiční podzimní výstava králíků, holubů, drůbeže a exotického ptactva ve výstavním areálu ZO ČSCH Podbořany. Tento rok jsme měli dva primáty a to okresní výstavu holubů a okresní výstavu exotů. Výstavu obeslalo přesně 39 vystavujících a to z pořádající ZO a z okolních ZO. Dne 15.10. ve čtvrtek došlo k přejímce zvířat od chovatelů. Ráno 16.10. bylo provedeno posouzení a samotná výstava pro veřejnost proběhla  17.10. od 8 - 15h..

Posouzení u králíků provedl př. Kunc a bylo zde rozděleno na 10 ČC. Na výstavě bylo vystaveno na 100ks králíků 16 plemen. Ocenění a čestné ceny získali na kol. Vss  378,5b př. Sedláček, na kol. Čv 376,5b př. Gruncl, na kol. Kal 282,5b př. Kratochvíl, na ČSč 94,5b př. Ješetický, na kol. Sž 378,5b př. Kotrba, na kol. Sč 378b př. Kotrba, na Tč 94,5b př. Kouba mch., na Hem 95b př. Rabasová, na Ca 94,5b př. Rabasová a na kol. Rexči 376,5b př. Hejda.

Holubů zde bylo vystaveno na 110ks v 13 plemenech, z toho byla v novo šlechtění předvedena chebská straka v počtu 4ks. Posouzení provedl př. Erlich a udělil na 11 ČC + Pohár pro nejlepšího holuba výstavy. Čestné ceny získali př. Kvasnička na RK černý tygr 95b, př. Zuska na RK modrý sedlatý 95b, př. Předota na Český bublák 95b, př. Čermák na MP černý 95b, př. Kotrba na Koburský skřivan pruhový 95b, Př. Rabas na Anglický indián 95b,př. Špilar na Český voláč sivý 95b, př. Kvasnička na Čs stříbrný sedlatý 96b, př. Potůček B. na Čs červený sedlatý 95b, př. Laštovka na Čs červený sedlatý 94b a př. Tesař na Čs modrý sedlatý 95b. Pohár pro nejlepšího holuba výstavy obdržel př. Čermák na Lahore černý 95b.

Drůbež byla vystavena ve 23 voliérách. Z toho vodní reprezentovali České husy v počtu 8ks, hrabavá měla zastoupení v 9 plemenech. Posouzení zde provedl př. Vilhelm a udělil 8 ČC.  Ocenění a čestné ceny získali př. Kvasnička na Hempšírka měděně červená, př. Křižan na Vlaška rodobarvá, př. Křižan na Vyandotka stříbrná, př. Schellinger na Vyandotka koroptví vlnitá, př. Koštial na Antverpský vousáč, př. Rabas na Bojovnice staroanglická, př. Rabas na Paduánka žlutá bíle lemovaná a př. Potůček J. na Česká husa.

Exotů bylo vystaveno na 70ks a jejich posouzení provedl př. Cibulka. Mezi vystavovatele bylo rozděleno 8 ČC  a Pohár pro celkového vítěze výstavy. Čestné ceny získali př. Koštial na výstavní Andulky a to hned ve čtyřech případech. Dále př. Čermák na Papoušek zpěvavý, př. Předota na Kanára a to dvakrát, př. Polívka na Kanára. Pohár pro celkového vítěze výstavy exotů získal př. Čermák na Papoušek horský.

K samotné výstavě. Letos jsme se prali se špatnými podmínkami, počasí nám příliš nepřálo. Na stavění klecí nám napadl sníh, pršelo ale i přesto jsme zvládli vše velmi dobře. V den výstavy už bylo slušné počasí. I přesto se nepodařilo nalákat více zájemců. Naší výstavu navštívilo 200 návštěvníků, z toho 98 platících, zbytek děti. I tak jsem přesvědčen, že výstava byla po organizační stránce velmi dobře zvládnutá a co se týče její obsazenosti zvířaty tak v tomto směru byla velmi dobře zaplněna. Jako vždy po vstupu do areálu měli návštěvníci možnost prohlédnout si expozici králíků, hned navazující expozici holubů a v druhé části dvora expozici drůbeže. Po příchodu do patra budovy, kde máme klubovnu mněli návštěvníci možnost prohlédnout si krásnou expozici exotického ptactva. Tato část je vždy krásná rozmanitostí barev předvedených exemplářů. Také zde byla možnost kvalitního občerstvení ať už v podobě výborného guláše, klobásky. Nebo kafíčka s koláčky a kremrolemi. Je třeba také vyzvednout krásně připravenou výstavu hub a přehlídku sbírky sýrových etiket od př. Jančíka. Děkujeme za ní! Také bych rád poděkoval pí. Potůčkové M. a pí. Potůčkové J. za kvalitně odvedenou práci v kuchyni. Letos nám velmi pomohli při našich výstavách a dá se říci, že i vytrhli pomyslný trn z paty. Dále bych chtěl poděkovat všem členům naší ZO, kteří se podíleli na přípravě a klidném chodu výstavy. Veliké absolutorium si zaslouží př. Předota. Poděkování patří především všem 39 vystavovatelům, kteří nás podpořili svými zvířaty. Děkujeme! Budeme se těšit na další naší jarní výstavu která se bude konat dle tradice 1.5.2016. Podrobnosti vyjdou v čas. Informovat se můžete na našich webových stránkách https://zocschpodborany.estranky.cz.  No a na závěr bych chtěl jménem celé ZO ČSCH Podbořany pogratulovat všem vystavovatelům, kteří obdrželi čestné ceny a poháry. Tak na shledanou v květnu 2016.

                                                    Zapsal

                             Bohuslav Potůček